Kategórie
 
 
 
 
 
 

Aké postreky zvoliť na vinič na jar?

Každý zanietený vinár sa rovnako ako tým najlepším odrodám venuje ochrane pred negatívnymi vonkajšími vplyvmi, ochoreniami a pred infekciami. Vo vinohradoch taktiež neupriamujeme pozornosť len na intenzívnu a rozsiahlu ochranu, ale hlavne na jej včasnú a dôkladnú aplikáciu. A kedy je ideálny čas chrániť vinič? No predsa celoročne – dnes sa však venujeme špeciálnej predjarnej a jarnej ochrane!

Ochrana viniča voči prezimujúcim škodcom a hubám

Najlepšie, keď ich zasiahneme v štádiu vajíčok, nanajvýš v štádiu lariev, inak predjarný postrek stráca účinnosť. Okrem bežných škodcov viniča sa treba mať na pozore aj voči hubám, machom a lišajníkom na týchto a ďalších drevinách v záhrade.

Začiatkom apríla vinič začína rašiť – aby predjarný postrek získal na svojej intenzite, vykonávame ho pri teplote okolo 15 °C. Cielenú ochranu najlepšie zahájime pri kombinovaných fungicídoch (napr. zo skupiny strobilurínov). Tieto prípravky sa vyznačujú najvyššou mierou účinku od začiatku kvitnutia, pričom ich používame ich max. 3 za sezónu až do uzatvárania strapcov.
 

Pôsobenie peronospóry a múčnatky viniča - najrozhodujúcejšie z hubových ochorení viniča

Škodia strapcom, listom aj letorastom, no najväčšie problémy vo vinohrade vykazujú pri napadnutí mladých bobúľ. Vykonávame max. 3 postreky - prvý postrek pred kvitnutím, druhý tesne po kvitnutí a tretí približne 14 dní po odkvitnutí. Veľmi hustým rozšírením huby po kvetoch a olejovými škvrnami na listoch sa vyznačuje peronospóra viniča. Ideálne podmienky pre jej šírenie sú za daždivého počasia. Rovnako za výdatných dažďov aplikujeme vhodné ošetrujúce prípravky.

Pozor! Pri ošetrení proti spomínaným hubovým ochoreniam venujeme zvláštnu pozornosť prípravkom s účinnou látkou metiram. Aplikujeme ich v začiatku infekcie pred kvitnutím, po odkvitnutí možno použiť ešte dva razy, ale najneskôr do 42 dní pred zberom. Tieto prípravky sú špecifické aj tým, že slabšie dažde pár hodín po ošetrení neovplyvňujú ich účinok.
 

Existuje vôbec vinohrad bez negatívnych príznakov?

Často sa v tomto klamstve utvrdzujeme, až dokým už nie je neskoro. Treba však rátať s tým, že prvotné príznaky hubových ochorení sú málo, resp. ľudským okom takmer nerozpoznateľné (fáza 3 – 4 listov). Situácia sa však vyhrocuje až po odkvitnutí pri dlhšie pretrvajúcom teplom období. To však môže natoľko zintenzívnieť, že ho ťažšie, resp. už vôbec nezastavíme. Vo fáze 3 – 4 listov rovnako slabo rozlíšiteľná, ale nebezpečná býva červená spála viniča. Podľa odrôd vznikajú typické žlté alebo červené škvrny. Stred škvŕn býva suchý.

V rámci jarnej ochrany zabezpečujeme likvidáciu húseníc obaľovača jednopásového. Musíme byť dôslední natoľko, aby sme v niekoľkých fázach postupne prenikali k napadnutým kvetom. Tie totiž húsenice obaľujú jemnou pavučinou. Preto ak nezasiahneme včas, postrekovaná látka sa cez ne len veľmi ťažko dostane. Proti druhej generácii obaľovača vykonávame postrek 10 – 14  dní po odkvete.
 

Nechceme ani kučeravý, ani plstnatý vinič

Škodlivým je aj pôsobenie roztočov spôsobujúcich kučeravosť a plstnatosť viniča. Hneď po prvom jarnom oteplení začínajú hlbšie prenikať, ohrozovať a toxicky pôsobiť na pletivá. Žltnú, deformujú sa, kučeravejú. Postupne odumierajú listy, ale aj súkvetia. Na to, ale aj na nebezpečnú plstnatosť viniča dobre pôsobí jarný postrek s najkoncentrovanejším zdrojom síry. Dobre účinkujú proti všetkým prezimujúcim škodcom. Okrem významnej polysulfidickej formy dopĺňajú cenné látky, akými je dusík, draslík, fosfor a vápnik.

Aj vy ste sa už vo svojom vinohrade presvedčili, že preventívne postreky sú neskoré už pri viditeľných príznakoch, resp. nemožno sa spoliehať, že nehrozia, keď naše viniče s nimi po minulé roky neprišli do kontaktu? Prevencia vo vinohradoch je na mieste každý rok!   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia