Kategórie
 
 
 
 
 
 

Ako na správny zber ovocia?

To, že sa vám na záhrade hojne urodilo ovocia, ešte neznamená, že si ho v rovnakom množstve budete vychutnávať. Nasleduje ďalší proces, a to zber a uskladňovanie. Načiahnite rukou za výživou, zdravou sladkosťou a cenným komplexom vitamínov ešte dnes, resp. v dostatočnom čase, ako si to vyžadujú jednotlivé druhy ovocia.

Každé ovocie má svoj čas

Ako na dozrievanie, tak aj na zber a uskladnenie, pričom nepodceňujeme ani jeden z týchto krokov. Zber ovocia je načasovaný približne od skorého leta až po jeseň. Za sebou by ste už začiatkom leta mali mať nejeden ovocinársky a kulinársky zážitok s jahodami, egrešmi, pričom v plnej letnej intenzite sa naše ruky dotýkajú ďalšieho drobného ovocia, marhúľ, broskýň a nektariniek. Na prelome neskorého leta a jesene oberáme slivky, duly, jablká, hrušky, hrozno a figy. Presný spôsob zberu sa viaže na druh ovocia, sadové podmienky a na dostupnosť zberových pomôcok.  
 

Zber podľa druhu ovocia

Zdôrazňujeme, že zber ovocia nie je jednorazovou záležitosťou ani pri tom istom druhu ovocia a stromu. Ovocie oberáme viackrát, aby nedošlo súčasne k manipulácii už s jednými prezretými a druhými nedozretými plodmi. Ohroziť kvalitu ovocia dokážeme aj v tejto záverečnej fáze, preto na nič zbytočne „netlačíme“.
 

Ako zbierať drobné, aby zostalo trvanlivé?

Jednu z najväčších pozorností si vyžaduje drobnejšie ovocie (napr. jahody a čerešne). Čas na zber jahôd sa začína v júni v skorých ranných hodinách. Okrem toho, že si privstanete, obdaria vás lepšou arómou, koncentráciou živín, pričom v tom čase ešte nevábia škodlivý hmyz. Aj pri jahodách, tak aj pri čerešniach a inom menšom ovocí signalizuje zrelosť sladkosť na jazyku a postupné opadávanie. Termín na zber čerešní sa začína v júli a podľa odrody končí až v auguste.

Viete, že takmer každé ovocie dozrieva ešte aj po zbere, resp. ovocie na uskladnenie možno oberať tesne pred dozretím? Cennú vitamínovú bombu si tak predĺžime správnym zmrazením, avšak napr. čučoriedky po zbere už viac nedozrejú. Zber uskutočníme len pri ich plnej chuti.

Náš tip -  čím drobnejšie ovocie zbierame, tým viac hrozí, že sa plody medzi sebou otláčajú a zahnívajú. Preto dôležitým kritériom sú vhodné zberové pomôcky a konkrétne na tento účel odporúčame kôš na pripnutie okolo pása, vďaka čomu máme ruky pri práci úplne voľné. Pri každom ďalšom väčšom ovocí potvrdzuje vhodný čas na zber jednoduché oddeľovanie stonky od konára stromu. V praxi je to možné vyskúšať pri marhuliach, broskyniach, nektarinkách, ale aj pri slivkách, jablkách a hruškách.
 

Zber pri všetkej jemnosti

S výkričníkom tento krok uplatňujeme na dozretých marhuliach a broskyniach, ale aj na slivkách. Pri zbere sa hlavné ťažisko nachádza v dlani, prstami si len pomáhame pri finálnom oddeľovaní stonky od konára. Na plod nezatláčame. Pri slivkách sa najviac zameriavame na ich farbu. Musia dosiahnuť modré sfarbenie, až potom si vyratúvame 10 – 14 dní pre odštartovanie zberu.
 

Možno miešať jablká s hruškami? 

Jablká a hrušky si vyžadujú rozdeliť zber do niekoľkých etáp. Plody dozrievajú postupne, preto v jeden deň sa nám nepodarí nájsť samé vhodné ovocie na uskladnenie. Prvým signalizátorom je jednoduché pootočenie a oddelenie stonky, ale aj ich hnedé (nie biele) jadierka. Taktiež ich uchopíme len dlaňou bez zatlačenia. Veľmi precízne oddeľujeme aj nahnité plody od zdarných a pri uskladňovaní naozaj nemiešame jablká s hruškami. Jablká vylučujú plyn etylén, čím podporujú nahnívanie ďalšieho ovocia.

Pozor! Nikdy nenechávame dozreté plody na ťažko prístupných miestach na stromoch. Prácu zjednodušuje oberák na ovocie z pevnej kovovej konštrukcie, prípadne doplnený aj o teleskopickú násadu.

Pravda zostáva vo víne, ale:

pri zbere nás nesmie lákať odtrhnúť po menších častiach než v celých strapcoch. Inak podporíme ich zahnívanie. Oddeľovanie môžeme uskutočniť, len ak ich na mieste aj skonzumujeme.
 

Ako uskladňovať?

Na dlhodobé uskladnenie vytrieďujeme ovocie tesne pred dozretím, pričom ho v uskladnených nádobách kontrolujeme aspoň raz za týždeň. Najviac vyhovujú tmavé a chladné pivničné miestnosti, ktoré sú taktiež dobre zabezpečené pred škodcami.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia