Kategórie
 
 
 
 
 
 

Bežné choroby ovocných stromov. Chráňte ich postrekom!

Na stromoch neprezimujeme, ani ich zmeny nedokážeme neustále ustriehnuť. Čo je ale v našich silách, je prevencia a ochrana pred najčastejšími chorobami a škodcami na ovocnej výsadbe. Nič nás ale neospravedlňuje natoľko, aby sme sa vyhli pravidelnej kontrole stromov v celom vegetačnom cykle. V prípade, že im už hrozí istá negatívna zmena, možno ju potlačiť – treba ju však vystihnúť v pravý, počiatočný okamih a vyhnúť sa agresívnym prípravkom.

Sú však škodcovia a choroby, ktoré dokážu stromčeky napadnúť opakovane, poprípade vyskytujú sa u viacerých druhov, a tak je nákaza dosť pravdepodobná. Pri prevencii pred nákazou berieme do úvahy viaceré okolnosti, no vždy ide o prírodný proces, ktorého smerovanie ťažko predpokladať. Úplne postačí, že sa zmenia pestovateľské alebo klimatické podmienky, že pozmeníme spôsob starostlivosti alebo sa na stromovej výsadbe podpíše „zub času“.

V prípade, že choroby a škodcovia už účinkujú, hľadáme možné a účinné prírodné prípravky, resp. sa zameriame na vysoko ekologickú ochranu. Tá môže byť dokonca obsahom budúceho postreku na ovocné stromy.

Ako proti týmto škodcom a chorobám zabojovať?

Treba si uvedomiť, že choroby a škodcovia hrozia stromom celoročne – v podstate už od momentu, keď im umožníme prezimovať. Prezimujúcich škodcov zatlačíme v čase vypučania, najneskôr do kvetu.

Dôležitú úlohu tu zohráva predjarný postrek, aby sme škodcov zasiahli ešte v čase vajíčok. V postreku za významnú zložku považujeme insekticídnu časť s dotykovým a dýchacím jedom. Takmer väčšina postrekov proti škodcom ovocných stromov obsahuje aj olejovú zmes, ktorá ďalej znemožňuje ich dýchanie. Predjarný postrek je zásadný, má sa teda vykonávať výdatným, ale dôkladným spôsobom. Pre zdarný efekt za absolútneho bezvetria.

Viete, že predjarný postrek z radu nevyhnutnej chémie a hnojív dobre účinkuje aj proti najrozšírenejším škodcom, za ktorých označujeme vošky? Okrem nich sú to roztočce, štítničky, puklice, méra a piadivky.  

Výdatnú aplikáciu postrekovaním zabezpečujeme aj pri ďalších cicavých a požeravých škodcoch už v štádiu húseníc. K nim často zaraďujeme húsenice mníšky a spriadača amerického, ale aj molice, strapky či vijačky. Význam tohto postreku spočíva v obsahu spór určitých mikroorganizmov. K základným výhodám postreku s obsahom baktérií na produkciu spór patrí využiteľnosť kedykoľvek počas dňa vďaka UV stabilným vlastnostiam. V praxi sa tieto produkty osvedčujú kombináciou s väčšinou pesticídov.

Postreky mikrobiálnych prípravkov vykonávame pri najčastejších chorobách ovocia, akými sú popri mnohých ďalších aj monilíniové choroby – hniloby a spály na jadrovinách a kôstkovinách. Dôležité je, aby ochranný prípravok obsahoval látku tebuconazol. Týmto ochranným mechanizmom sa často nevyhneme, keďže proti monilíniovej hnilobe a spále sú odolné len veľmi kvalitné, zdarné druhy ovocia. Taktiež by sme pri prevencii mali častejšie sledovať kvalitu konárov a adekvátne ich ošetrovať.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia