Kategórie
 
 
 
 
 
 

Rezistentné odrody viniča: čo o nich potrebujete vedieť?

V histórii získalo víno viacero prívlastkov, ale azda najatraktívnejšie je prirovnávať ho k šľachteným, priam kráľovským odrodám. Nie každé môže niesť toto označenie, najviac sa spája so stolovými rezistentnými odrodami. Čím sú výnimočné a aké úžitkové vlastnosti prinášajú?

Stolové sadenice viniča – všeobecné vlastnosti a ich odrody

Už len pri pomyslení na vinič nás skôr láka sladkokyslá chuť, ktorá sa u sadeníc viniča prejavuje optimálnou intenzitou a príjemným „chrumkaním“. To spôsobuje väčšie množstvo odolných slizovitých látok príznačných aj pre stolové šľachtené odrody.

K procesu šľachtenia nedochádza len pre vznik výnimočne chutných odrôd, ale najmä pre jedinečnú možnosť, ako zachovávať, resp. posúvať úžitkové vlastností novších odrôd. Taktiež nemožno z procesu úplne vylúčiť staré alebo divo rastúce odrody. Aj ony stoja za vznikom nových generácií, ktorých hybridné stolové víno dokáže osloviť po desaťročia.

Šľachtené  - chutné, odolné a trvácne?!

Viete, že ešte vyvinutejšiu skupinu tvoria novošľachtence, na ktorých sa mimoriadne prejavujú rezistentné odrody s označením PIWI?

Je to stupnica odolnosti, ktorej najvyššiu hodnotu predstavuje stupeň 9. Okrem PIWI odrôd nesú pomenovanie aj ako komplexne rezistentné odrody pre odolnosť voči mrazu, hubovým chorobám s extra využitím ako vo vinohradníctve, tak aj v gastronómii. Tieto odrody dobre odolávajú aj teplotám do -26 °C a v mnohých vinohradoch sa zakladajú pre plodnosť očiek už pri 18 °C.

Pozor, s rezistentnými odrodami sa najviac spája otázka, či používať postreky a inú chémiu. Je pravdou, že šľachtené rezistentné odrody minimalizujú používanie postrekov, ale v praxi tento krok závisí ako od stupňa rezistencie, tak aj od klimatických podmienok. Najpravdepodobnejšie je to v regiónoch celoročne chránených pred severným vetrom a priamym slnečným pôsobením. Inak treba používať odporúčané veľmi skoré odrody alebo aplikovať jeden postrek pred kvitnutím a ďalší po odkvitnutí.

Kde nájsť šľachtené stolové víno?

Medzi najviac rozvinuté oblasti šľachtených stolových odrôd patrí Taliansko, Bulharsko, Maďarsko, Česko a Francúzsko, no vďaka procesu introdukcie a zavádzania nových odrôd zo zahraničia sa im dobre darí aj u nás. Sebestačnosť by v tomto prípade nepriniesla pozitívne výsledky ani u jednej zo spomínaných oblastí – keď si ako príklad vezmeme európsky vínny typ, tak ten by len veľmi ťažko dosiahol veľké a výživné bobule, na viac zmeny v klíme ho ohrozujú ako mrazmi, tak aj veterným či priamym slnečným počasím.  

Rezistentné stolové – biele, modré a ružové odrody

Pri bielych odrodách možno u väčšiny očakávať zdarné dozrievanie koncom augusta a začiatkom septembra. Prevažne vynikajú veľkými strapcami s bielymi oválnymi bobuľami, ale len málokedy so semienkami.

Medzi modrými odrodami nájdeme na veľkých strapcoch neraz kombináciu tmavomodrých až fialových oválnych bobúľ so skôr sladkastou chuťou.

Zaujímavé sú aj ružové odrody taktiež s odolnosťou voči hubovým ochoreniam a mrazom. Mnohé dozrievajú už koncom augusta a na ich stredne veľkých strapcoch rozpoznať chuť sladkých oválnych bobúľ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia