Kategórie
 
 
 
 
 
 

Zakladáme ovocný sad: Čo budeme potrebovať?

Ovocie je dar, ktorý sa nám zavďačí, ak sa mu hneď na začiatku venujeme. Od prvotných prác neočakávame oddych v zátiší ružového sadu, ale poriadnu makačku. Vydýchneme si až po zdarnom pláne, technických a poľnohospodárskych úpravách. Ešte predtým vyhodnocujeme, ktorému ovociu sa prikláňať viac a pre ktoré nie sú v danej oblasti vhodné podmienky. Bezpodmienečne si celý proces priblížime už v tomto príspevku!


Čo ovociu vyhovuje najviac?

Ovocie prosperuje vo vzdušných lokalitách, kde sa už roky predtým naplno venujeme hlavne ovocinárstvu. Ideálne je vyberať si z tradičných lokálnych pestovateľských druhov na rovinách alebo v miernych svahoch. Môže ísť o južne, resp. juhozápadne orientované lokality. Za všeobecne nevhodné považujeme mrazové, zatienené a veľmi vlhké prostredie, resp. medzi významnými riekami, kde hrozia časté záplavy. Ako rizikové sa prejavuje veľmi suché a veterné územie, ale aj to, čo sa nachádza v nadmorskej výške väčšej než 500 m.

Kritérium výberu prostredia a polohy vo zvýšenej miere ovplyvňuje životnosť výsadby a mieru stresových faktorov. Prihliadame naň nielen z aktuálneho, ale najmä z dlhodobého hľadiska, a tak sledujeme informácie o priemerných teplotách, o úhrne zrážok, teplotných maximách a minimách, ako aj o sile a smere vetra a charaktere búrok.

Náš tip – Príroda je živlom, ale rovnako silným aj každý ďalší faktor, čo ju ovplyvňuje. Preto okrem základných výsadbových, dbáme aj na oporné a doplnkové ochranné materiály

Pozor! Nachádzame sa v oblasti živej prírody, vo veľmi dynamickom a meniacom sa procese. Preto viac ako „poučky“ si všímame vonkajšie faktory. Aj zdanlivo vyhovujúce dokáže vo zvýšenej miere uškodiť – preto napr. v južných oblastiach vyhľadávame viac tienisté, možno až severnejšie strany.


Perspektívna výsadba

Pôda

Každá podlieha iným ekologickým faktorom, preto sa neraz ako menej zdarné preukazujú inak vyhovujúce ťažšie hlinité či piesočnato-hlinité pôdy. Na takúto inverziu narážame aj pri pôdach, ktoré doposiaľ ovocnému sadu neslúžili. Pôda vyžaduje prevzdušniť, zavlažovať, upravovať pH a dezinfikovať. Na pravidelne zaťažovanej pôde meníme ovocnú kultúru, a preto po zlikvidovaní starej kôstkovice uprednostníme jadroviny a naopak. Inak dochádza k nadbytočnému vyčerpaniu živín z pôdy.

Viete, že pri príprave ovocného sadu sa niekedy až príliš venujeme úprave plochy? Mnohí ovocinári upozorňujú na optimálne hnojenie do jám. Pridávame vyzretý kompost alebo zelené hnojenie pri pomalšom uvoľňovaní živín. Pri nízkom pH (menšom ako 6) zapracujeme aj mletý vápenec a fosfáty.
 

Výsadba

Výsadbové jamy môžu mať okrúhly alebo hranatý tvar pri hĺbke do 0,5 m a šírke 1,2 m. Jamy vyhlbujeme pár mesiacov pred výsadbou a zároveň si pripravujeme aj jamy pre oporný systém. Predpokladáme už užšie a hlbšie jamy a taktiež sa zabezpečíme slaborastúcimi podpníkmi, keď si to ovocný strom vyžaduje (hrušky, jablone, marhule, egreše a pod.).

Rozhodne sa nesústreďujeme len na zmiešanie zeminy s kompostom a zasypávanie pod úroveň spodnej časti koreňa. Pozor, pred výsadbou je niektoré nutné namočiť do vody a ich koreňový systém upraviť – zrezávame poškodené časti.

Stromček po umiestnení do pôdy jemne zasypávame zeminou (spodinou), ale tak, aby aj po jej zatláčaní bolo dostatok uvoľneného vzduchu. Prichytávanie okolo kolu možno zopakovať, resp. aj po niekoľkých týždňoch, keď zem viac priľne. Zhodnotíme, či sú nevyhnutné ochranné prvky a pri jarnej výsadbe uskutočníme zálievku. Taktiež prvú jar po výsadbe venujeme povýsadbovému rezu. Skracujeme nadzemné časti, aby sme zefektívnili priebeh metabolických procesov.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia