Kategórie
 
 
 
 
 

Kyselina citrónová 250g

Kód produktu:MAG 397-0
Výrobca:MAG
Kyselina citrónová má veľké využitie. V potravinárstve je to predovšetkým vďaka schopnosti regulovať kyslosť a zásaditosť produktov. Taktiež zabraňuje rastu baktérií, kvasiniek a plesní, preto sa používa aj ako konzervant. Odstraňuje vodný kameň, je vhodná na umývanie nerezových nádob - 2% vodným roztokom kys. citrónovej. Na ochutenie ovocných štiav, džemov, sirupov
Dodacia lehota
Dodacia lehota: skladom
Cena: 2,83 € bez DPH
3,40 € s DPH
 ks

Činidlo upravujúce kyslosť (acidulant). Používa sa pre zvýraznenie chuti a ako sekvestračné činidlo (viaže ióny kovov), pôsobí synergicky v zmesiach antioxidantov. U vína dávkovanie individuálne podľa potreby -  je limitované vinárskym zákonom.

Kyselina citrónová vo víne

Okrem  zvýšenia kyslosti môže byť použitá ako preventívna ochrana vína proti železitým zákalom, hrozí ale rozklad baktériami mliečneho kvasenia na kyselinu octovú, je preto vhodné kombinovať s SO2. Dávkuje sa individuálne -  je limitované vinárskym zákonom (max. 1 g /hl).

Použitie

V potravinách  (vďaka schopnosti regulovať ich kyslosť a zásaditosť)  má mnohostranné využitie. Zabraňuje rastu baktérií, kvasiniek a plesní, preto sa používa aj ako konzervant. V tukoch a olejoch zabraňuje žltnutiu a nežiaduce zmeny farby a pôsobí tu ako andioxidant. Nájdeme ju hlavne v nealkoholických nápojoch,  džúsoch, víne, tukoch, instantných nápojoch,  v marmeláde, kandizovanom a mrazenom ovocí, mrazených mliečnych výrobkoch, v syrových nátierkach, majonéze, v šalátovom dresingu a mnohých ďalších potravinách. Kyselinu citrónovú nájdeme aj v kozmetike, farmaceutických výrobkoch a v chemickej výrobe. Kyselina citrónová je mnohostranná, obzvlášť ako univerzálny odvápňovač, použiteľný, cenovo dostupný a nejedovatý domáci prostriedok, ktorý by vlastne nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Nezaťažuje  životné prostredie.

Ďalšie využitie:

Odvápňovanie kávovarov: 
1-2 polievkové lyžice kyseliny citrónovej rozpustiť v 1 l studenej vody a naplniť týmto roztokom kávovar. Cca 1 hrnček nechať prejsť, potom mašinu vypnúť a nechať 15– 30 min. stáť. Prejsť zvyšok a 2 x vymyť čistou vodou.

Odvápňovanie varných kanvíc: 
1– 2 polievkové lyžice kyseliny citrónovej rozpustiť v 1 l vody a kanvicu naplniť do výšky vápenné usadeniny. Krátko povariť a nechať 30 min pôsobiť. Potom riadne vypláchnuť vodou.

Odvápnenie práčky.&Nbsp;
Dať 6– 8 polievkových lyžicou kyseliny citrónovej do bubna a spustiť program na 95° C (samozrejme bez bielizne).

Odstránenie pripálenín z hrncov z nerezovej ocele: 
2 polievkové lyžice kyseliny citrónovej rozpustiť v hrnčeku vody a v panve, popr. hrnci niekoľko minút variť. Riadne umyť vodou.

Odvápnenie sprchovacích hlavíc, vodovodných kohútikov a armatúr: 
3– 5 polievkových lyžicou kyseliny citrónovej rozpustiť v 1 l teplej vody, diely položiť do tohto roztoku a nechať dlhšiu dobu pôsobiť, popr. diely týmto ošetriť. Riadne opláchnuť.

Odstránenie sedimentov na šálkach, kanviciach, téglikoch na čistenie zubov, váz na kvety: 
Dať½ - 2 lyžice do danej nádoby, preliať horúcou vodou a nechať 30 min. alebo dlhšie pôsobiť. Riadne umyť.

Čistenie keramiky, nerezovej ocele, chrómu a plastových povrchov: 
2– 5 polievkových lyžicou kyseliny citrónovej rozpustiť v 1 l teplej vody. Týmto plochu utrieť a riadne umyť.

Odstránenie vápenných, sadry a cementu povlakov: 
3– 6 lyžicou kyseliny citrónovej rozpustiť v 1 l vody a povrch týmto utrieť. Riadne umyť vodou.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia