Kategórie
 
 
 
 
 
 

Refraktometer s československou norm. stupnicou RWN 10 ATC

Kód produktu:MAG 339
Výrobca:MAG
Refraktometer RWN10-ATC je určený predovšetkým na meranie cukornatosti vínneho muštu z dozrievajúceho hrozna.
Dodacia lehota
Dodacia lehota: nie je skladom [do 14-21 dní]
Cena: 47,30 € bez DPH
56,76 € s DPH
 ks

Vinársky refraktometer s československou normalizovanou stupnicou na jednoduché a rýchle stanovenie cukornatosti hrozna z jednej kvapky muštu aj priamo vo vinohrade.
 

Rýchle zisťovanie obsahu cukrov v hroznových muštoch a to v štyroch najpoužívanejších stupniciach. Plus obsahuje stupnicu na predpokladané množstvo alkoholu vo víne pri meraní hroznového muštu (POZOR, nie skutočný alkohol!). Jeho využite však môže byť aj širšie – meranie zostatkového cukru v kvase, v pivných mladinách a v ďalších sladkých nápojoch. Stačia len 2-3 kvapky vzorky,

Odporúčaná doba skúšky 20-30 sekúnd kvôli zosúladeniu teploty vzorky s teplotou refraktometra.

Refraktomer má ATC (aut. teplotná kompenzácia) - výsledky meraní nie sú nepriaznivo ovplyvnené pri zmenách teploty prostredia medzi  10 až 30°C. Pri meraniach v chladnejšom alebo teplejšom prostredí sa odporúča prístroj prekalibrovať.

Kalibrácia: kalibrovateľný s destilovanou vodou (2-3 kvapky). Je to jednoduchý proces, ktorý je popísaný v návode, trvajúci cca 30 sekúnd.

Cukornatosť bobúľ je možné odčítať na štyroch stupniciach plus stupnica na zisťovanie pravdepodobného alkoholu :

1. ČNM - ČeskoSlovenská norma

2. KMW - Klostemburský

3. Brix -  univerzálna stupnica

4. Oe- Oeshsleho

 

Stupnica 1:

Udáva objemové % pravdepodobného alkoholu vo víne pri meraní hroznového muštu (matematický prepočet). Rozsah 5 až 22% Vol, min dielik 0,2%.

Stupnica 2:

Normalizovaný (československý) muštomer: udáva počet g cukru v 100ml muštu. Rozsah: 10 až 37 °ČNM, min. dielik 0.5 °ČNM. Najpoužívanejšia na Slovensku a v Českej republike.

Stupnica 3:

Klosterneuburger Mostwaage (KMW): Rozsah 0-30°KMW, min. dielik 0,5°KMW. 1°KMW je 1g cukru v 100g muštu. Zvyčajne platí 1 KMW = 0,85 x Brix. Mierka je najčastejšie používaná v Rakúsku a v Taliansku známa ako Babo. Stupnica sa používala aj u nás (Rakúsko-Uhorsko).

Stupnica 4:

BRIX: rozsah 0-35% (0-35°Bx), min dielik: 0,5%. 1% = 1g cukru v 100 g roztoku pri 20°C. Je to oficiálna a najpoužívanejšia mierka vo svete. Napr. roztok s hodnotou 20°Bx obsahuje 20g cukrov a 80g vody.

Stupnica 5:

Oechsle: rozsah 0-150°Oe, min. dielik 1° Oe. 1°Oe je 1g rozdielu medzi objemom a hmotnosťou, napr.1 liter muštu s cukornatosťou 84°Oe váži 1084g. Používané najmä v Nemecku, Švajčiarsku a Luxembursku.

Prístoj nemá žiadne napájanie, je čisto optický nevyžadujúci batérie.

Obsah balenia: Refraktometer, šróbováčik pre kalibráciu, pipeta, plastové puzdro na prenášanie, slovenský návod, handrička na optiku

Ďalšie informácie:

Refraktometre sú pri správnej manipulácii (kalibrácia, skladovanie a ďalšie) presné a prakticky nekazové optické prístroje. Pri prijatí ku nám sú individuálne skontrolované na prípadné mech. poškodenia či základnú funkčnosť. Pri odosielaní dôkladne zabalené a tak chránené proti možným poškodeniam v preprave (Nakoľko poškodenia  spôsobené pádom či rozbitím nemôžu byť predmetom neskoršej reklamácie, zákazníkov prosíme o okamžitú kontrolu výrobku a nahlásenie prípadného poškodenia ihneď po prijatí). Fotografie stupníc môžu byť ilustračné – ale zároveň zodpovedajúce skutočnosti týkajúcej sa typu/označenia, rozsahu, min. dieliku stupnice/stupníc.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia